PRO KONZALTING    Poslovne i financijske vijesti    Otvoreni HAMAG zajmovi za investicije i ruralni razvoj

Otvoreni HAMAG zajmovi za investicije i ruralni razvoj

Otvoreni HAMAG zajmovi za investicije i ruralni razvoj Objavljeno: 21. 03. 2024

Zaprimanje zahtjeva za HAMAG zajmove kreće u ponedjeljak, 25. ožujka 2024., u 12h putem on-line obrasca na službenim internetskim stranicama HAMAG-BICRO-a.

Za zajmove financirane iz Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR) predviđeno je ukupno 50.000.000 eura, dok je za male zajmove financirane iz Programa ruralnog razvoja (PRR) predviđeno 9.000.000 eura. Dodatno, poduzetnicima će biti na raspolaganju jamstveni program PLUS te pojedinačna jamstva u sklopu Programa ruralnog razvoja.

Zajmovi namijenjeni poljoprivrednicima financiraju se iz Programa za ruralni razvoj. U okviru Programa za ruralni razvoj poduzetnicima će na raspolaganju biti PRR Mali investicijski zajmovi s udjelom za obrtna sredstva do 30%. Maksimalni iznos zajma iznosi 50.000 eura, a kamatna stopa iznosi od 0,1% do 0,25% ovisno o razvijenosti ulaganja jedinica lokalne samouprave.

Iz Europskog fonda za regionalni razvoj financirat će se dvije vrste zajmova:

  • EFRR Mali zajmovi za investicije
  • EFRR Mali zajmovi za obrtna sredstva.

 

 

Za poduzetnike je na raspolaganju Mali zajam za investicije kojim će se financirati osnova sredstava (materijalna i  nematerijalna imovina) te obrtna sredstva maksimalno do 30% iznosa zajma. Maksimalni iznos Malog zajma za investicije iznosi 100.000 eura, a kamatna stopa je osnovna stopa koja vrijedi za Republiku Hrvatsku na datum zaprimanja zahtjeva umanjena za 1 postotni bod.

Zajmovi za obrtna sredstva namijenjeni su  isključivo za financiranje troškova poput: troškovi pripreme proizvodnje, sirovina i materijala, troškovi zaposlenih, zakupa poslovnog prostora, režijski troškovi, opći troškovi i sl. Maksimalni iznos Malog zajma za obrtna sredstva je 30.000 eura, a kamatna stopa je  osnovna stopa koja vrijedi za Republiku Hrvatsku na datum zaprimanja zahtjeva umanjena za 0,5 postotna boda.

Cilj ovih financijskih instrumenata je povećanje dostupnost zajmova i jamstava subjektima malog gospodarstva uz smanjenje kamatne stope i smanjenje razine potrebnih sredstava osiguranja.

Za sve dodatne i najnovije informacije o ovom i drugim natječajima obratite se u naš ured Pro konzalting d.o.o. u Bjelovaru, na adresi Antuna Mihanovića 8c – info@pro-konzalting.hr

   Povratak na sve novosti
PRO KONZALTING    Poslovne i financijske vijesti    Otvoreni HAMAG zajmovi za investicije i ruralni razvoj