PRO KONZALTING    Poslovne i financijske vijesti    Ministarstvo poljoprivrede najavilo ponovno otvaranje prijava za male zajmove - ožujak 2024.

Ministarstvo poljoprivrede najavilo ponovno otvaranje prijava za male zajmove - ožujak 2024.

Ministarstvo poljoprivrede najavilo ponovno otvaranje prijava za male zajmove - ožujak 2024. Objavljeno: 06. 02. 2024

Ministarstvo poljoprivrede prepoznalo je potrebe poljoprivrednika uočene tijekom dosadašnje provedbe te je donijelo odluku o ponovnom otvaranju prijava za Male zajmove za ruralni razvoj temeljem prikupljenih sredstava povrata za što je u tijeku administrativna priprema. Daljnje informacije bit će  dostupne na mrežnim stranicama Ministarstva poljoprivrede i HAMAG-BICRO-a početkom ožujka 2024. godine.

Ova inicijativa provodi se u sklopu Programa ruralnog razvoja za razdoblje 2014.-2020. godine. Osim bespovratnih sredstava, programom su ponuđeni i financijski instrumenti kao što su Mikro i Mali zajmovi te Pojedinačna jamstva za ruralni razvoj. Za razliku od bespovratnih sredstava, ovi instrumenti omogućavaju ulaganja u širok spektar potreba uključujući obrtna sredstva, kupnju živih životinja, rabljene opreme i jednogodišnjeg bilja.

Financijski instrumenti u okviru PRR 2014.-2020. godine provode se u okviru mjera: 

M4 – Ulaganja u fizičku imovinu
M6 – Razvoj poljoprivrednih gospodarstava i poslovanja
M8 – Ulaganja u razvoj šumskih područja i poboljšanje održivosti šuma.

HAMAG-BICRO-u dodijeljena je alokacija od 95,2 milijuna eura, ali je zbog ponovnog korištenja sredstva prikupljenih povrata temeljem plasiranih zajmova/jamstava, od početka provedbe FI PRR do 30. studenoga 2023. godine, isplaćeno čak 105,6 milijuna eura za 2.098 krajnjih korisnika.

   Povratak na sve novosti
PRO KONZALTING    Poslovne i financijske vijesti    Ministarstvo poljoprivrede najavilo ponovno otvaranje prijava za male zajmove - ožujak 2024.